De onbegrensde mogelijkheden van Drupal

Op de vraag “hoe wordt KennisMeester gemaakt?’ antwoorden we steevast: “in Drupal, door onze developers Erik, Daan en een aantal developers op afstand die dezelfde programmeertaal spreken”. Maar wat is nou precies Drupal? En, belangrijker, wat kan je ermee? Wat zijn de voordelen? Via deze blog geven wij daar graag antwoord op.

Wat is Drupal?

Drupal is een opensource contentmanagement framework dat toelaat om eenvoudig een grote verscheidenheid aan inhoud te publiceren, beheren en organiseren om een website of portaal te bouwen. Met KennisMeester pakken we diverse modules vanuit het framework en ‘ kleuren’ het in voor onze klanten.

Drupal wordt onderhouden en ontwikkeld door een wereldwijde gemeenschap van duizenden gebruikers en ontwikkelaars. Kortom, een grote gemeenschap met talent en ervaring waar wij dus onderdeel van zijn en gebruik van maken. Met open source software kan je gebruik maken van software die door andere opdrachtgevers en projecten is gerealiseerd. Het woord ‘open source’ betekent dan ook dat de Drupal Code vrij beschikbaar is, want niemand is eigenaar van de code. De internationale Drupal gemeenschap deelt haar ervaringen en inzichten met klanten en (potentiële) gebruikers. Zo heeft elke Drupal professional toegang tot veelgebruikte kanalen waar direct het wereldwijde netwerk van kennis en ervaring kan worden geraadpleegd. Welke leverancier kan dit zeggen?

Wat zijn de voordelen van Drupal?

De voordelen van Drupal zijn:

 • Zeer Schaalbaar: onafhankelijk van de belasting kunnen portals probleemloos blijven presteren
 • Mobile-First: Drupal biedt ruime ondersteuning voor responsive design templates
 • Rijke integratiemogelijkheden: Drupal biedt veel mogelijkheden om een portaal te integreren met traditionele en moderne backend toepassingen, denk hierbij aan de backoffice, e-mail, marketing of CRM.
 • Veiligheid: Een vast team vanuit de Drupal ontwikkelgemeenschap is voortdurend bezig met de beveiliging van Drupal, conform sterke codestandaarden. Zij zorgen continue voor een tijdige signalering én realisatie van beveiligingsupdates om websites en online toepassingen die met Drupal zijn gerealiseerd veilig te houden.
 • Gemakkelijke content redactie: Drupal biedt essentiële tools voor content creatie en publicatie waaronder een flexibel rollen- en rechtensysteem en workflow.
 • Flexibele content structuur: Drupal biedt apparaat-onafhankelijke ondersteuning aan vrijwel alle gangbare media typen waaronder video en PDF.
 • Multisite: Drupal biedt zeer veel mogelijkheden om meerdere portals te beheren via één en hetzelfde platform.
 • Meertaligheid: Specifieke content alsook hele websites kunnen snel en gemakkelijk in meerdere talen worden beheerd.
 • Business Tools zonder restricties: Waar traditionele CMS-platformen vaak vereisen dat organisaties zich aanpassen aan de software, biedt Drupal juist een flexibele basis waarmee de verscheidenheid aan eisen en wensen kunnen worden ingewilligd zonder dat de organisatie zich moet aanpassen.
 • Solide Lamp Stack: Drupal maakt standaard gebruik van de moderne LAMP-stack met Linux, Apache, MySQL en PHP. Veel organisaties wereldwijd maken hier gebruik van om snelle, agile digitale toepassingen te bouwen.
 • Content as a service: Doordat content in Drupal volgens een gestructureerd datamodel wordt opgeslagen, kan content in elke willekeurige vorm en lay-out worden gepresenteerd.

Tot slot, erkende ‘Drupal-gebruikers’ zijn Philips, Holland Casino, van Dale, BAM en RTL. Dit geeft toch genoeg vertrouwen?

Roel Tinneveld